Vissza a főoldalra

Az Európai Unió hivatalos kifejezéstára

az egyetlen autentikus európai uniós szójegyzék magyar nyelvű megfelelőkkel

Az Igazságügyi Minisztérium Fordításkoordináló Egysége 1997 és 2004 között közel 100 000 jogszabályi oldalt fordíttatott magyarra. Ennek során jött létre az a közel 23 000 szócikkből álló szótár, amely kizárólag a hivatalos jogszabályi terminológiát tartalmazza, és az uniós jogszabályok egyetlen hivatalos forrásának tekinthető. A szócikkeket szakmai lektorok és jogász-nyelvészek ellenőrizték. A szótárat a MorphoLogic és a Szak Kiadó közösen jelenteti meg.
Egyedülálló anyagról van szó, hiszen az állami és európai uniós szervek ezt ismerik el az egyetlen hiteles forrásnak. Erre a kiadványra egyaránt szüksége van annak, aki

  • uniós ügyekkel foglalkozik,
  • támogatást igényel,
  • külföldön képviseletet biztosít,
  • külkereskedelmi tevékenységet végez, vagy
  • csak egyszerűen fordít,
mivel a helyes szóhasználat a siker záloga. Ajánljuk jogászoknak, közgazdászoknak, kereskedőknek, környezetvédelmi szakembereknek, pályázatíróknak, fordítóknak, és mindazoknak, akiknek fontos, hogy ők európai polgárok. Nincs sikeres tanulmány, ajánlat szerződés, kereset, pályázat a megfelelő szakkifejezések használata nélkül.

A szótár 4 nyelvű: angol, német, francia és magyar nyelven tartalmazza a kifejezéseket.

A kiadvány kettős: egy könyv és hozzá egy CD-ROM.

  • A papír alapú szótár az angol, illetve a magyar nyelv felől indulva, ismétlődően tartalmazza az adatbázis teljes anyagát, azaz nemcsak az idegen nyelvi megfelelőket, hanem a szükséges kiegészítéseket és utalásokat is. A német és a francia nyelv felől indulva némiképp csökkentett anyagot tartalmaz: minden kifejezés szerepel, azonban a kiegészítő információk nem (ezek keresztreferenciaszerűen megkereshetők a magyar, illetve az angol részben).
  • A CD-szótár a MoBiMouse Plus rendszer segítségével biztosítja az egyes kifejezések kikeresését. A MoBiMouse Plus a legfejlettebb szótárprogram a magyar piacon, amely 1999-ben az Európai Unió Információtechnológiai Díját is elnyerte. Elég a képernyőn megjelenő szó, kifejezés fölé húzni az egeret, és a szócikk egy buborékban megjelenik - de aki a hagyományos, ablakos szótárfelületet kedveli, a MoBiMouse Plus annak is kielégíti minden igényét.

Az 1888 oldalas nyomtatott szótár és a CD-ROM együttes ára bruttó 22 000 Ft. Közvetlenül megrendelhető a SZAK Kiadónál a http://www.szak.hu/az_eu_hivatalos_kifejezestara_rendeles.html oldalon, az info@szak.hu e-mail címen, a 06-22-565-310 számon telefonon, illetve a 06-22-565-311 számon telefaxon, és a Szak Kiadó címén - 2060 Bicske, Diófa u. 3. - levélben és személyesen is.

Számítunk olyan szakmai szervezetek jelentkezésére is, amelyek a potenciális felhasználók széles körével vannak kapcsolatban. Amennyiben az ilyen szervezetek vállalkoznak a szótár továbbértékesítésére, vagy arra, hogy a saját kapcsolatkörükben megrendeléseket gyűjtenek, a kiadó viszonteladói, illetve közvetítői megállapodás alapján részesedést biztosít a számukra, amely elérheti a szokásos viszonteladói árrés mértékét is. E megállapodások tárgyában Kis Ádámné szolgál felvilágosítással a vali.kis@szak.hu e-mail címen vagy a 06-22-565-310 telefonszámon!

Bicske/Budapest, 2004. október 17.

Üdvözlettel:

Kis Ádám Dr. Prószéky Gábor
Szak Kiadó Kft. MorphoLogic Kft.
ügyvezető ügyvezető