Vissza a főoldalra
Schönhofen Péter
Nyílt forráskódú adatbázis-kezelők
B5, kartonált, ISBN 978-963-9131-96-5, 528 OLDAL PAPÍRON ÉS 466 OLDAL CD-N, 9 000 Ft áfával
Nyílt forráskódú adatbázis-kezelők A könyv öt, relációs elven alapuló és nyílt forráskódú adatbázis-kezelő (MaxDB, MySQL, PostgreSQL, Firebird, SQLite) használatát írja le. Részletesen bemutatja az adatok kezelésére szolgáló SQL- parancsokat és függvényeket, illetve a táblák kialakításakor igénybe vehető adattípusokat. Emellett – némi elméleti megalapozással – röviden ismerteti magát a relációs elvet, az adatbázis-szerkezet karbantartásához nélkülözhetetlen legfontosabb eszközöket, az egyes rendszerek telepítését, az SQL-parancsok kiadására való segédprogramokat. Több száz gyakorlattal szemlélteti a pontos szintaxist, a tipikus alkalmazásokat, az egyes adatbázis-kezelők sajátosságait, illetve közös vonásait, az időnként felmerülő működésbeli furcsaságokat, melyek nehezen felderíthető hibákhoz vezethetnek.
A könyv két részből áll: a nyomtatott fejezetek tartalmazzák a főként kezdőknek szánt tudnivalókat, míg a CD-mellékleten található fejezetek (amelyek kiteszik a mű második kötetét) inkább a haladóknak szólnak, és a ritkábban felmerülő, bonyolultabb SQL-szerkezetekkel foglalkoznak. Míg a szövegben a különböző relációs rendszerek tárgyalása egymással párhuzamosan folyik, lehetőséget adva képességeik összevetésére, addig a függelékben levő referencia egységes struktúrában, de elkülönítve sorolja fel a parancsokat és függvényeket, tömör leírással, így a fejlesztők könnyen és gyorsan utána tudnak nézni a szükséges tudnivalóknak.
Noha a könyv Linuxos környezetet feltételez, néhány fejezettől (elsősorban a telepítésről szólóktól) eltekintve az elmondottak Windows operációs rendszerek alatt ugyanúgy érvényesek - az eltéréseket pedig a hivatalos kézikönyvek általában erőteljesen kiemelik.

A CD-mellékleten:
- haladóknak szánt fejezetek és referencia további 466 oldalon
- adatbázis-kezelők telepítéséhez szükséges állományok
- adatbázis-kezelők hivatalos dokumentációja
- példaként használt, földrajzi adatokat tartalmazó MONDIAL adatbázis
- könyvben szereplő gyakorlatokat lefuttató programok

Lapozzon bele a könyvbe!
  Tartalomjegyzék
  Bevezetés
  1. fejezet