Vissza a főoldalra | Vissza a könyvlistába
Kuntner Gábor
Office 2003 - A közös rendszer és az alkalmazások
368 oldal, 4000 Ft áfával, ISBN 963 9131 65 2
A könyv az Office-csomag, a Word, az Excel, az Outlook, a PowerPoint, az Access, a FrontPage, a Publisher, az InfoPath és a OneNote, illetve a kisebb kiegészítő alkalmazások áttekintésére vállalkozik. Nem öncélúan mutatja be az alkalmazásokat: a cél nem a funkciók és lehetőségek puszta áttekintése, hanem alkalmazásuk, a segítségükkel történő feladatmegoldás megkönnyítése. A számítástechnika már régóta nem a szakemberek rejtélyes és misztikus játékszere, hanem mindennapi életünk szerves része. A tanulásnál a felhasználó mégis magára marad. A megvásárolt alkalmazásokat a többség spontán módon, próbálgatással, gyermekei, kollegái tanácsai alapján kezdi el használni, és e közben nem ismeri meg teljeskörűen azok szolgáltatásait. Ez nem is csoda, hiszen ezek az alkalmazások már igen bonyolultak.
Ennek hátrányait hivatott kiküszöbölni ez a könyv. Az első részben az Office-alkalmazások összes közös jellemzőjét és lehetőségét mutatjuk be, a közös formázási lehetőségektől a helyesírás-ellenőrzésen át a kézírás-felismerésig. Az Office alkalmazásoknak egyre több a közös része, felesleges, hogy az olvasó minden egyes alkalmazásban újra és újra kénytelen legyen elolvasni a tökéletesen azonos funkciók leírását. A második rész az Office Rendszert, híven új nevéhez, mint rendszert mutatja be.
Kulcsterületek a csoportmunka, a csapat tagjai közötti együttműködés, a feladatmegosztás, az adatok közös kezelése, az alkalmazásokkal létrehozott dokumentumok további feldolgozása, az alkalmazások együttműködése, XML-támogatás és a SharePoint Services.
A harmadik rész pedig magukat az alkalmazásokat veszi sorra. Az alapok és a legfontosabb egyedi funkciók néhány oldalas összefoglalása után következik a rendszer újdonságainak és ritkán alkalmazott, de hasznos szolgáltatásainak ismertetése. Keretes részek tartalmazzák a profi felhasználóknak, rendszergazdákak és a bevezetésért felelős döntéshozóknak szóló bekezdéseket, így mindenki saját tudása szerint haladhat a könyvben.