Vissza a főoldalra
Gál Tamás, Szabó Levente, Szerényi László
Rendszerfelügyelet rendszergazdáknak
B5 kartonált ♦ ISBN 978-963-9131-98-9 ♦ 432 oldal + DVD-melléklet
Ára 6 500 Ft áfával
Rendszerfelügyelet rendszergazdáknak Ez a könyv a nagy sikerű Informatika Tisztán eseménysorozat rendszerfelügyelet tematikájának részletes tananyagát tartalmazza. Kifejezetten rendszergazdáknak készült, és minden témát rendszergazda szemmel fejtünk ki benne. Tartalmát tekintve kezdő és haladó szakembereknek is bátran ajánlható – megtalálható benne a Windows-alapú rendszerek ismeretéhez és felügyeletéhez elengedhetetlenül szükséges alapozás, de közben folyamatosan megragadjuk az alkalmat arra, hogy benézzünk a motorháztető alá.
Mindebből az is következik, hogy átlagos felhasználókat érdeklő funkciókról gyakorlatilag nem esik szó ebben a könyvben – arról ezernyi könyvet lehet már fellelni a könyvesboltok polcain. Mi most kifejezetten arra fókuszálunk, hogy a Windows operációs rendszerek működését és felépítését mélységében ismertessük, és megmutassuk, hogyan lehet akár kis-, akár nagyobb vállalatnál egy informatikai rendszert megtervezni, megépíteni és felügyelni a segítségükkel.
A könyv első részében az ügyféloldallal foglalkozunk, azon belül is elsősorban a Windows Vistával, és annak rendszergazda szempontból érdekes képességeivel, újdonságaival. Megmutatjuk, mi szükséges a néhány gépes hálózatok hatékony üzemeltetéséhez és felügyeletéhez, valamint kiemelt figyelmet szentelünk a biztonságnak.
A második részben megnézzük, mikor érdemes kiszolgálót alkalmazni, és melyek a kiszolgáló alkalmazásának előnyei – mind a vállalat, mind a rendszergazda számára. Külön fejezet foglalkozik a címtár beüzemelésével, majd a csoportházirend alkalmazásával. Az utolsó fejezetben a hibakereséssel és elhárítással is foglalkozunk. Mindezt a jelenleg legfrissebb hálózati kiszolgáló operációs rendszer változaton, a Windows Server 2003 R2-n keresztül mutatjuk meg.
A DVD-mellékleten a rendszerek gyakorlati használatát bemutató videókat (úgynevezett screencastokat) helyeztünk el. A szöveg és a videók egymásra épülnek, és jól kiegészítik egymást, így a könyvben sokkal többet tudunk foglalkozni a rendszerek mélységeivel, hátterével, más részről a videók segítségével hihetetlenül gyorsan és kényelmesen lehet haladni a rendszer megismerésében. A DVD-mellékletre felkerült a Windows Vista és a Windows Server 2003 R2 virtuális környezetben használható változata is, hogy mindent ki lehessen élesben is próbálni.
A tankönyv és a köré épülő tananyag kidolgozottsága révén arra is tökéletesen alkalmas, hogy az tanfolyamok, főiskolai és egyetemi kurzusok alapját képezze.

Lapozzon bele a könyvbe!
  Tartalomjegyzék
  Előszó
  1. fejezet