Vissza a főoldalra | Vissza a könyvlistába
Dr. Nagy Gábor
Útmutató a Windows Registry használatához
288 oldal, 4.500 Ft áfával, ISBN 963 9131 69 5
A Windows 95 megjelenése óta a rendszer beállításainak központi tárhelye a Rendszerleíró adatbázis (Registry). A programok ide vezetik be konfigurációs adataikat, és itt őrzik indítási, futtatási paramétereiket. A Windows-kézikönyvek csak az alapjait ismertették, a mélyebb titkokat a több ezer oldalas angol nyelvű kötetekben kereshetjük. A Registry olyan, egyszerűen hasznosítható trükköket is rejteget, amelyekkel javíthatjuk a memóriakezelést, gyorsíthatjuk a merevlemez és a CD adatainak olvasását.

A Registry szerkezetének ismerete fontos a programozók számára is, hiszen a programtelepítésnek igen lényeges eleme a működéshez szükséges Registry-bejegyzések elkészítése. A rendszergazdáknak azért nélkülözhetetlen, mert a Registry kevéssé ismert kulcsai segítségével optimalizálhatják a rendszer használatát, gyorsíthatják a gép működését, valamint biztonságosabbá tehetik a bejelentkezés és a rendszer leállítását.

A felhasználó számára fontos, hogy megtalálja, milyen fájlokat és könyvtárakat, elemeket hoznak létre, illetve módosítanak a telepített programok a Registryben. Különös figyelmet érdemelnek a vírusok, programférgek és egyéb rosszindulatú programok.

Mivel enciklopédiaszerű összeállítás készítésére nem volt lehetőségünk, és az olvasók sem szívesen forgatnak több ezer oldalas köteteket, ezért tematikusan állítottuk össze a fejezetek sorát. Ilyen, a kötetben tárgyalt témakörök, például a memóriakezelés és gyorsítótárak, a rendszerindítás és -leállítás, a felhasználóazonosítás, a hálózatbiztonság, a nyomtatás, a hálózatkezelés, valamint a programtelepítés és -eltávolítás. Külön figyelmet szenteltünk az automatikus programindításnak, a vírusprogramoknak és a Registry védelmének.

Azok az olvasók is segítséget kapnak, akik a Registry tartalmát megjelenítő, exportáló, szerkesztő, nyomon követő szoftverekkel szeretnének megismerkedni.

Lapozzon bele a könyvbe!
  Tartalomjegyzék