Vissza a főoldalra | Vissza a könyvlistába
Kis Ádám - Füstös János:
Word 97 hatszor hat órában (munkafüzettel, lemezzel)
Megjelent: 1997. augusztus • Formátum: B/5 • 216 oldal • 1800 Ft áfával
E könyv célja a Microsoft® Word 97 nevű szövegszerkesztő rendszerének megismertetetése. Nem kívánja sem a programrendszer dokumentációját helyettesíteni, sem pedig a Súgó szövegeit ismételni nyomtatott formában. Nem referenciakönyv, nem foglalkozik a Word minden elemével, és a belefoglalt funkciókat sem ismerteti teljes mélységükben. Könyvünk – szándékunk szerint – tankönyv, amelyből a Word használatának alapjait, első lépéseit lehet elsajátítani.

A könyv a Word 97 magyar nyelvű változatát veszi alapul. Az angol változattal rendelkező felhasználók könyvünket csak bizonyos nehézségekkel tudják használni: a könyv végén két rövid szótárat helyeztünk el, melyek a Word szakszavait ismertetik magyar–angol, illetve angol–magyar viszonylatban. A megfeleléseket nem a köznyelvi jelentések, hanem a Word megfelelő változataiban alkalmazott szerepek és megnevezések alapján hoztuk létre, így a Tisztelt Felhasználónak módjában áll a másik nyelvű változat terminológiája szerint is tájékozódni.

A könyv úgy készült, mintha egy 36 órás tanfolyam jegyzete, munkafüzete lenne. Az elsajátítás javasolt sorrendjét a belső borítón található Tematika foglalja össze. Ezt követve az Olvasó az egyes témák logikus egymásra épülésének sorrendjében sajátíthatja el a tananyagot. A témaismertetésekhez gyakorlatok, feladatok is tartoznak, amelyek részben a tankönyv-résszel egybekötött munkafüzetben, részint a mellékelt munkalemezen találhatók. A leíró részek általában utalnak arra, hogy mikor, melyik gyakorlatot célszerű elvégezni, emellett a Tematika órabeosztása is segít a gyakorlás megszervezésében.

A munkalemez négy fajta anyagot tartalmaz. Rajta vannak a napi téma-összefoglaló feladatok, amelyek szórakoztató módon ismétlik át az előzőleg tanultakat, és egyúttal jó alapot teremtenek a továbbolvasáshoz. Megtalálhatók azok a szövegek, amelyek feldolgozása az elsajátítás részét képezik, és a témaleírásokban, vagy a munkafüzetben van utasítás a használatukra. (A Tisztelt Felhasználót megkíméljük a hosszú szövegek begépelésétől.) Külön könyvtárban szerepelnek az elvégzett szövegfeldolgozási feladatok eredményeit tartalmazó minták. Ezek a könyvbe bekötve is megtalálhatók, azonban számítógépes elemzésük is hasznos lehet. Végül több, mint 140 ellenőrző kérdés is található a lemezen, a lehetséges válaszokkal, melyek közül az olvasó választhat: a gép röviden értékeli a választást.

Végezetül meg kell említeni, hogy a könyv utolsó fejezete a Wordnek az internet használatára szolgáló eszközeit ismerteti, lehetővé téve, hogy a kezdő felhasználó is rövid időn belül képes legyen a világhálózatea kilépni.