Vissza a főoldalra
Mark Russinovich
Tolvaj kód
AK40, kartonált ♦ 472 oldal ♦ 4990 Ft ♦ ISBN 978-963-9863-38-5
Mark Russinovich: Tolvaj kód

Mark Russinovich harmadik regényében a nemzetek közötti küzdelemben harcoló, mondhatni politikai kiberterroristák (A nulladik nap, 2012), illetve globális kiberháború (A trójai faló, 2012) világából átlép a köztörvényes bűnözők terepére.
    Jeff Aikent ezúttal a New York-i tőzsde kéri fel szakértőnek, mert bizonyos jelek alapján arra következtetnek, hogy a rendszer a közhidelem ellenére támadható. Jeff nemcsak bebizonyítja, hogy lyukas a rendszer, hanem azt is felfedezi, hogy ezt néhány belső alkalmazott is kihasználja. Ezt követően fizikai és internetes támadások érik. Hogy tisztázza magát, Jeffnek meg kell keresnie a lopások elkövetőit. Ez nemcsak azért fontos, hogy igazolja ártatlanságát, hanem azért is, hogy megakadályozza több milliárd dollár virtuális elrablását – ami akár a világméretű pénzügyi rendszer összeomlását is okozhatja.
    Jeff ezúttal sem csak a számítógép előtt ülve harcol: társa, egy volt CIA-ügynök kemény fegyveres harcba keveredik az egyik São Paulo-i bandával, amelyet cheféje számítógépes rablóbandává fejleszt. A jól megszervezett támadás, amely a „sok kicsi sokra megy” elve alapján hatalmas hasznot hozott volna az elkövetőknek részben a mohóság, részben alkalmatlan ember bevonása, de nagyobb részt Jeff és az őt távolról segítő Daryl – akit a korábbi regényekből ismerünk – informatikai zsenialitása révén hiúsul meg.
    A virtuális és valóságos csatározások leírása mellett új szempont is megjelenik – az eddigiekben hősei és ellenfelei egyaránt morális indítékok szerint viselkedtek, még ha ezek a morálok más és más alapon álltak. Most a gazemberek tudatos bűnözők, de az ellenük folyó harcnak is vannak erkölcsi árnyékai. Mark bevezeti az olvasót a tőzsde, főleg az elektronikus részvénykereskedelem rejtelmeibe, egy olyan világba, amelyről mostanában sok hír jelenik meg, de a hétköznapi olvasó számára ismeretlen terület.

Mark Russinovich méltatása

"Mark Russinovich, a terület szakértője, drámai lendülettel ír a kiberterrorizmusról."
William Landay, a Defending Jacob című regény szerzője

"Amikor valaki, aki Mark Russinovich technikai tudásával rendelkezik, a technológia kudarcáról ír mesét, a közszektor és a magánszektor vezetői jobban teszik, ha jegyzetelnek."
Daniel Suarez, a Daemon szerzője

"Az IT-szakértők számára Mark olyan hősnek számít, mint Wozniak, Gates vagy Ken Olsen."
Doug Barney, Redmond Magazine

"Russinovich a Microsoftnál dolgozik, így jól ismeri a számítógépes szoftverek világát. Úgy ír, hogy bárki könnyedén megértse a bonyolult műszaki nyelvezetet, az izgalom és az erős karakterek pedig csak hozzátesznek a művéhez."
Booklist

"Kiváló gík-irodalom."
Kirkus Reviews

"Russinovich hátborzongató, tekervényes és mozgalmas mesét fest le ármánykodásról, összeesküvésről és gyilkosságról."
Bookpleasures

"Ijesztően valóságos történet."
Library Journal

Mark Russinovich a Microsoft főmunkatársa – ez a vállalatnál a legmagasabb szakmai pozíció. Akkor lépett be a Microsofthoz, amikor a cég 2006-ban felvásárolta a Winternalst, amelynek társalapítója volt. Nevéhez fűződik A nulladik nap és a Trójai faló című regény, emellett ő a szerzője a népszerű Sysinternals programoknak is, valamint társszerzője a Windows Internals könyvsorozatnak, szerkesztője a TechNet Magazine szaklapnak és vezető szerkesztője a Windows IT Pro Magazine folyóiratnak. Washington államban él.