Vissza a főoldalra | Vissza a könyvlistába
Simon Harris – James Ross
Kezdőkönyv az algoritmusokról
B5, keménytáblás, ISBN 963 9131 89 X, 648 oldal, 8.000 Ft áfával

Az algoritmusok alapos ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan programokat írjunk, amelyek nemcsak működnek, de hatékonyak is. Ez a könyv minden alapvető ismeretet megad az algoritmusok alapjairól, az adatstruktúrákról és a programozásban használatos egyes algoritmusok teljesítménybeli jellemzőiről. A könyv elolvasásához és megértéséhez nincs szükség magasabb matematikai ismeretekre. A könyv részletes magyarázatokat és jól követhető példákat tartalmaz. Először az alapvető adatstruktúrákkal foglalkozik, majd rátér a rendezési algoritmusokra. Az olvasó ezután hatékony tárolási és keresési technikákról tanulhat: hash-keresés, fák, halmazok és leképezések. A szerzők optimalizálási tanácsokat is adnak, és olyan módszereket, amelyekkel elkerülhetők a szokásos teljesítményproblémák. Aki a könyv végére jut, készen áll arra, hogy a legtöbb programozási problémához megfelelő adatstruktúrákat és algoritmusokat alakítson ki.

A könyv azoknak készült, akik meg akarnak tanulni programozni, de nem rendelkeznek előzetes tudással. Ez a gyakorlati bevezető számos példát tartalmaz különböző programozási nyelveken: C++-ban, Javában, VBScriptben és JavaScriptben. A szükséges eszközök és anyagok könnyen megtalálhatók az Interneten, vagy már rajta vannak az Olvasó számítógépén. Aki a könyv végére ér, biztos alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy hamarosan gyakorlott programozóvá váljon, és számos feladatot el tudjon végezni.

A kötet főbb témái:

  • Az algoritmusok alapjai: ciklusok és rekurzió.
  • Alapszintű adatstruktúrák: listák, vermek, várakozási sorok.
  • Alapszintű és fejlettebb rendezési algoritmusok: beszúrásos rendezés, gyorsrendezés és a Shell-rendezés.
  • Fejlett adatstruktúrák: bináris fák, ternáris fák és halmok.
  • Algoritmusok szövegkeresésre, szövegillesztésre, hash-képzésre és a számítógépes geometriához.
  • A kód megfelelő működésének biztosítása a tesztvezérelt fejlesztési módszerek alkalmazásával.
  • A programkód teljesítményének jelentős növelése hangolási és optimalizálási példákon keresztül.

Kinek szánjuk ezt a könyvet?

Mindenkinek, aki alkalmazásokat fejleszt, vagy épp most kezd ezzel foglalkozni - és szeretné gyorsan és könnyen megérteni az egyes algoritmusokat és adatstruktúrákat. Hasznos, ha az Olvasó már rendelkezik némi programozási tudással. Ugyanakkor az átlagos középiskolai szintet meghaladó matematikai ismeretek nem szükségesek.

Lapozzon bele a könyvbe!

  Tartalomjegyzék
  Bevezetés
  1. fejezet
  A szerző bemutatása